blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG jimmyboy
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
jimmyboy



Steam Friends BETA
pridal jimmyboy 28.5. 2009 o 22:59

 

Raz to prísť muselo. Valve na počudovanie splnili to, čo dávnejšie "sľúbili" (neviem či výraz sľúbili je zrovna na mieste, prosil ich o to niekto?) a vydali zatiaľ len formou dobrovoľnej (bohudík) beta-verzie nových, prekopaných easier-than-ever-before Steam Friends. Takže čo si na nás tentokrát pripravili?

 

Než prejdem k samotnému rozboru tohto nového "počinu" by som rád objasnil, hlavne tým neznalejším vo veci, ako si túto skvelú featurku vôbec aktivujú. Ako sme si už pri Steame a Valve zvykli, je to jednoduché. Stačí zájsť do Settings a tam pod záložkou Account v sekcii Beta participation klikneme na Change. Tu sa na nás usmieva úplne nová položka - The Steam Community (človek by neveril, aké grády dokáže slovíčko "the" dať inak úplnej prkotine). Teraz sa už len stačí trikrát prežehnať, znova sa uistiť, že toto je naozaj to čo chceme urobiť, že sme ochotní niesť následky svojich činov a kliknúť na tlačítko OK. Steam vykoná ostatné za Vás, reštart, update, cink a voila, noví Steam Friends Vám ležia pri nohách.

Takže čo tento kybernetický tumor prináša a ponúka? Všetky zmeny sa prakticky týkajú len Friends a vecí s nimi spojenými. Každý jeden užívateľ má teraz vlastnú "SteamID page" kde okrem iného je dotyčného avatar , dáke to info o jeho osobe, ďalej tu sú vystavení Friends vybraného nešťastníka, skupiny, v ktorých užívateľ sídli (skupinu Jehova's Witnesses som zatiaľ neobjavil), jeho obľúbené hry alebo Steam rating. Hovoríte si, Steam rating? Wtf? Bohužiaľ, musím Vás sklamať. Ten úžasný Steam rating na stupnici od 1-10 (zaokrúhlene na jedno desatinné miesto) ukazuje na základe počtu odohratých hodín v týždni Váš rating. Áno, to je všetko. To, že rating 10 máte možno už po dákych 35 hodinách (predsa len to nie je nič nedosiahnuteľné) radšej pitvať nebudem. Okrem tohto tu nájdete aj dátum apokalypsy a večného zatratenia vybraného užívateľa - pojem "Member since" hovorí za všetko. Ešte na skok by som sa rád vrátil už k spomínaným skupinám. Tie su buď privátne alebo otvorené pre širokú verejnosť a uvítajú tam teda každého (teda aspon z počiatku,kým si Vás admin nevšimne). V rámci skupiny sa môžu plánovať rôzne eventy, rozposielať pozvánky ďalším ľuďom, každá skupina má niečo ako nástenku, vlastný chat, k dispozícii je dokonca história machinácii vo vnútri skupiny.

Celé toto balenie nájdete v Steam okne pod novo vzniknutou záložkou Community (a aj keby tam bola už aj pred tým, buďme realisti - nik si ju nevšímal). Samozrejme aj okienko s priateľmi nemohlo ostať bez povšimnutia, a tak po kliknutí na ikonku Friends (pri ktorej mimochodom svieti úžasný nápis NEW) sa vám objaví nový, graficky prekopaný zoznam Vašich priateľov. Teraz však pri každom jednom nájdete okienko pre avatara, navyše to vyzerá trošku viac "cool" a po rozkliknutí cez right-click pribudli dáke tie nové možnosti, ktoré su previazané s možnosťami v Community sekcii. Okrem tohto všetkého, v samotnej hre môžete stlačiť (opäť na vlastné riziko) vami zvolenú klávesovú kombináciu po ktorej stlačení sa Vám zobrazí staré známe Friends okienko s pár možnosťami naviac. Odtiaľto sa dá prejsť do prerobeného player listu, z ktorého je spravený priamy prístup na SteamID stránky vybraného užívateľa.

Aby som len toľko nechválil, tento úžasný počin má (áno, aj majster tesár sa niekedy utne) zopár chybičiek. Samozrejme ide o betu a beta je tu predsa na to, aby nás pomaly pripravila a zmiernila šok z prichádzajúceho "OMFG momentu" keď sa z bety stane povinnosť pre všetkých (to, že je tu na vychytanie chýb je čistá lož). Najväčšie
mínus vidím v už spomínanom novom menu v hre do ktorého sa dostanete po stlačení klávesovej skratky. Ľuďom s nižším rozlíšením ako 1024x768 ani nedoporučujem klásť prst do polohy klávesovej skratky, ktorá by mohla odštartovať inferno na vašej obrazovke. Pri nižších rozlíšeniach sú totiž jednotlivé okná strašne veľké a celé to začne byť neprehľadné (skôr by sa asi hodil výraz neprehľadnejšie). Veľa ľudí sa taktiež sťažuje, že po zapnutí tejto bety sa im viditeľne spomalilo celé CS, že im trhá a zhadzuje ich do Windowsu. Nič iné nám teda nezostáva než dúfať, že Valve aj čítajú návrhy ľudí týkajúce sa The Steam Community a do finálnej, vnútenej verzie sa ešte veľa vecí zmení.

A na záver článku som si nechal to najlepšie. ÁNO, DÁ SA TO VYPNÚŤ.

 



Prístupov 3485
Kvalita článku
(55%) hlasov 2

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Frag or Die 2
[ 11.3.2010] (príspevkov 5)
Steam Friends BETA
[ 28.5.2009] (príspevkov 1)